Prednosti Korištenje Kestena

Prednosti Korištenje Kestena

Upotreba
Smatra se za veoma bitnim drvetom koje se koristi za višenamjensku upotrebu.Koristi se za ogrijev kao šumski proizvod,za proizvodnju meda,također lišće i cvijeće se koriste za različite namjene.U stvari, u davnim vremenima kesten je bio nazvan ‘drvo hleba’ i korišteno je kao osnovni izvor hrane.Iz prošlosti pa sve do danas kesten kojem je turski narod davao pažnju zbog nepravilne upotrebe i bolesti je ugrožen.Produktivnost drveta i voća se postepeno smanjuje.

U Turskoj se kesten može jesti sirov,skuhan,ispečen na vatri ili u pećnici.Koristi se u proizvodnji brašna,slastičarskim proizvodima,kao i u riži,u jelima od mesa,pitama i čorbama.
Jedna od dimenzija kulturne akumulacije je tradicionalno znanje o kestenu i njegovoj upotrebi.Uprkos širokoj upotrebi u različitim svrhama u cijeloj zemlji,nema dovoljno studija za određivanje tradicionalnih terminskih informacija o kestenu i njegovoj upotrebi.

KUHINJA

Kako Konzumirati Kesten?

Kesten,koji je nezamjenjiva grickalica zimskih večeri,može se koristiti kao okus u jelima od riže i može se konzumirati samo kuhanjem.Postoji nekoliko metoda za kuhanje kestena.U pećnici ili se može skuhatı.Također smo željeli da dodamo informaciju da stručnjaci kažu da je korisnije da se skuha.Kesteni se najviše konzumiraju zimi i mogu se koristiti u kolačima.Torta od kestena jedna od omiljenjih proizvoda od kestena. Slatko od kestena može se jesti samo ili se može dodati u kolače.

Savjeti za Kuhanje Kestena

Temeljito operite kestene prije spremanja.Nožem napravite liniju na nabubrenom dijelu kestena.Za ovaj proces postoje i novi aparati.Nakon toga kesten namočite u hladnu vodu jedan sat. Po želji možete dodati pekmez, šećer, sol u vodu.Nakon filtriranja, pecite ili kuhajte u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20-25 minuta. Drugi način da se kesten lako ljušti je staviti kestene u frižider najmanje 12 sati, a zatim ih ubaciti u kipuću vodu. Zatim ponovo operite hladnom vodom.

Slatko od Kestena (Ukus koji potiče iz Burse)

Slatko od kestena koje se stoljećima pravi u kućama u Bursi,početkom 1900-ih, napravljeno je u podnožju Uludağa od kuhanog kestena.Slatko od kestena, počelo je da se prodaje kao dupli proizvod početkom 1900-ih.Hakkı Efendi iz Burse je prvi put uspio da napravi duplo slatko od kestena i osvojio je zlatnu medalju na izložbi u Bursi.Tada je Rasim Öztat,vlasnik Ulus Patisserie, razvio slatko od kestena.Međutim, Kafkas poslastičarnice šire slatko od kestena kao brend za cijeli svijet.

 

Koristi Kestena

Kesten sadrži veći procenat skroba i vode od ostalih jezgrasti plodova.Odnos bjelančevina i masti kestena je nizak.U sebi ima skrob, vlakna,proteine,kalijum, fosfor, kalcij i minerale,vitamine B1, B2 i C.100 grama kestena je 160 kalorija energije.100 grama kestena sadrži i 34 grama ugljenih hidrata, 3,2 grama proteina, 1,8 grama masti i 8-10 grama vlakana.
Budući da kesten sadrži visoke ugljikohidrate,oni koji su na dijeti trebaju ih konzumirati na kontroliran način.Konkretno, dijabetičari,oni sa arteriosklerozom i visokim krvnim pritiskom treba da jedu male količine kestena.
Magnezijum i fosfor,koji igraju važnu ulogu u metabolizmu kostiju se nalaze u kestenu.İmaju smirujuću osobinu.Pomaže u ublažavanju stresa.Vitamin C u kestenu je neophodan za formiranje matrice u zubima, kostima i krvnim sudovima. Korisno je za mozak jer sprječava zaboravljanje i Alzheimerovu bolest. Jača imunološki sistem i odlaže starenje ćelija.
Kesten je za zdravlje jedan od važnih plodova stručnjaka, navodeći da je šećer koji se nalazi u kestenu pomaže za uklanjanje mentalnog umora.Ima hranljivu ulogu u ljudskom zdravlju zbog strukture ugljenih hidrata.
Konzumiranje kestena pomaže kod liječenja proširene i hemoragične bolesti,igra ulogu u regulaciji cirkulacije krvi,također je dobar za anemiju,ublažava umor jetre i jača želudac.

x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU