Navodnjavanje,Đubrenje i Orezivanje

Navodnjavanje,Đubrenje i Orezivanje

Navodnjavanje

Iako se kesten uzgaja u svom prirodnom okruženju bez navodnjavanja, to je biljka koja je osjetljiva na ljetne suše kao što je već spomenuto, a navodnjavanje povećava prinos i kvalitet. U našoj zemlji na mjestima gdje se snažno osjeća ljetna suša trebalo bi navodnjavati u julu, avgustu, pa i u septembru. Ako navodnjavanje nije moguće, treba poduzeti mjere za održavanje vlažnosti tla. U ovom slučaju, kako bi se olakšalo prodiranje padavina u podzemlje i spriječilo isparavanje, treba formirati strme padine na zemljištima.U vrtovima sa niskim nagibima, potrebno je napraviti malčiranje kako bi se zaštitila vlažnost tla i temperatura. Ova metoda se obično pravi u obliku bora, biljnih stabljika, slame, borove kore i trnja u blizini drveća kako bi ležala 3-4 cm do dna drveća. Na taj način se sprečava i razvoj korova u zemljištu.

Kesten je jedna od osjetljivih voćnih vrsta. U prvim godinama sadnje, sadnice se moraju navodnjavati 2-3 puta prema vlažnosti tla. U narednim godinama korisno je zalijevati. Međutim, ako to nije moguće, treba poduzeti mjere za održavanje vode u tlu. U tu svrhu, to treba uraditi na mjestima gdje postoji više sklonosti. Slama itd. malčiranje treba obaviti ispod drveća.

Đubrenje

Đubrenje u proizvodnji kestena nesumnjivo je jedna od najznačajnijih aktivnosti kao i u mnogim drugim biljkama .Međutim, ne može se reći da se u našoj zemlji obavlja dovoljna svjesno. Proizvođači kestena generalno koriste stajnjak i vještača đubrivima kao što su azot, fosfor i kalijum. Preporučuje se da se stajnjak stavi na dubinu od 20-30 cm. Azotno đubrivo obično varira u zavisnosti od starosti drveća, a prema rezultatima analize tla treba izračunati vrstu i količinu đubriva. Ne postoji određena količina đubrenja.

Orezivanje

Jedan od godišnjih radova na održavanju kestena je orezivanje. Ako se održavanje i orezivanje sadnica iz prvih godina obavljaju dobro, balans korijena i krunice stabla se osigurava kada se radi o starosti prinosa, tako da se proizvod treba uzeti u punom uzrastu. Najpogodniji način orezivanja kestena Modifikovani lider (ogranak) je završni sistem. Kada vrh grane dostigne određenu visinu, rast se može smanjiti orezivanjem .
Orezivanje grana;

a)Jakih grana se korıste da pokriju četiri pravca drveta.
b) Glavne grane ne bi smjele dolaziti iz blizine jedna drugoj ili iz iste točke.
c) Budući da se tanke grane lahko mogu slomiti,mora se osigurati kut od 50-70 stepeni.
d) Prekomjerno orezivanje jednogodišnjeg drveća se ne preporućuje, jer se time uzrokuje formiranje kontinuiranih izdanaka koji će odgoditi rađanje voća. Može se izvršiti orezivanje vrhova kako bi se spriječio rast gdje je potrebno.
e) Pretjerano obrezivanje mladih stabala može izazvati zaostajanje u rastu, što može dovesti do niskog prinosa. Grane blizu tla se polako uklanjaju (nakon što se podvrgnu).

Stabla koja treba da daju plod treba orezivati po potrebi.Ne treba orezivati jednogodišnja stabla. Budući se pupoljci javljaju na vrhovima jednogodišnjih stabala.

Na starim stablima čiji je prinos ploda opao,glavne grane treba orezivati tako da dolazi do izraska novih grana. Tako da je pomlađivanjem moguće postići efikasan prinos ploda.

x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU