Morfološke Karakteristike Kestena

Morfološke Karakteristike Kestena

Habitus

Stablo kestena je uspravno,ljuska crvenkasta a lišće tvrdo. Drvo kestena formira visoku krošnju koja može biti visine do 20-25 metara.

Divlji kesten (Aesculus)
Sjeme ove vrste je otrovno i potpuno drugačije.Divlji kesten je otrovna biljka koja se ne smije jesti.Međutim,ako se koristi na različite načine može biti veoma korisno.Na primer,plod ovog kestena se može smjestiti između odjeće u ormarima i tako ih štiti od moljaca.Isto tako koristeći plod ovog oraha vuneni materijali mogu biti zaštićeni od moljaca.Divlji kesten je također jedna vrsta naftalina.To je prirodan,vrlo učinkovit i slobodan materijal.Koristi se u kozmetičkim proizvodima i farmaceutskoj industriji.Deluje protiv proširenih vena,hemoroida,kožnih fleka i bora na koži.Pored toga, tu su i kreme i gelovi koji se mogu koristiti umesto lijekova da bi se eliminisali bronhijalni poremećaji ,također pomaže u smanjenju kašlja.

Korijen

Korijenski sistem kestena je snažan i vrlo razgranat,sa snažno razvijenom glavnom žilom.

Stablo i grane

Stablo je visoko do 30 sa slabije razgranatom ali širokom,prožračnom krošnjom i snažnim glavnim granama.Široko je i više od metar u objumu,brzo se grana u snažne,prema gore povinute,debele grane.Kora je ispočetka glatka i siva,kasnije tamna,debela do 2cm i s uzdužnim brazdama.

Lišće

Listovi su naizmjenični raspoređeni,dugi 8-25 cm i široki 4-8 cm,izražene su peraste nervature,nalaze se na kratkim,0,5-3 cm dugim peteljkama.

Cvijeće

Pupoljci kestena su miješanog tipa i formiraju cvjetne pupoljke.Postoje dvije vrste cvjetnih resica u kestenima.Prvi od njih je muška cvjetna kićanka koja se formira u donjim, srednjim i gornjim dijelovima izbojaka.Na njima su samo muški cvjetovi. Druga vrsta cvijeća je mješovita.Na njima se nalaze i muški i ženski cvjetovi. Pojavljuje se na vrhu i dnu izbojaka.Muški cvjetovi su smješteni u donjem dijelu ženskog i gornjeg dijela mješovitih resica.

Muški cvjetovi: Muški cvjetovi se nalaze duž rese.Svaka grupa se sastoji od tri odvojena šesteroslojna lišća s vanjske strane.U vreme cvetanja,organi muškog cvijeća se izdvajaju iz cvijetnog pokrivača i privlače pažnju sa svetlo žutim izgledom. İnsekti prenose polenov prah u okolinu.To dovodi do oprašivanja.

Ženski cvjetovi:Žensko cvijeće obično formira grozd cvijeta sa tri, a na jednoj mešovitoj kićanci može se formirati jedna ili više ženskih cvjetnih grozdova. Ženski cvjetovi su smješteni pri bazi muških cvjetova.Cvijeće im je zelenkasto a plodnicu čine 6 plodnih listića s dva sjemena zametka,no obično se samo jedan razvije u sjemenku.

Voće

Kestenov plod je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine.Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije.

Oplodnja

Cvetanje ranih sorti kestena počinje krajem maja i početkom juna. Srednje cvjetanje počinje sredinom juna a kasno cvjetanje krajem juna.Rano i kasno cvjetanje počinje u aprilu i maju.Ako je je prosječna temperatura u ova dva mjeseca veća od 13,5 oC počinje rano cvjetanje;a ako je niska onda počinje kasno cvijetanje.Visoke temperature u periodu pupoljaka ukazuju na cvetanje.
Polen se obično prenosi vjetrom,a dijelom i insektima.Cvjetni polen se prenosi vjetrom od 60-65 metara.
Pošto se sjeme, koje je dio konzumiranog voća, javlja kao rezultat oplodnje,uvjeti oprašivanja i gnojidbe su od velike važnosti za dobivanje normalnog ploda.Zbog toga je neophodno osigurati uslove za uspješno oprašivanje kestena.To se postiže primjenom dobrog plana oprašivača.
Obezbeđivanje normalnog oprašivanja, oplodnje i plodnosti zavisi od slijedećih uslova:
U bašti kesetna moraju postojati najmanje dvije sorte koje se međusobno oplođuju.
Ako su glavne sorte neplodne oba oprašivača trebaju biti smještena u vrt u odgovarajućim intervalima kako bi se oplodile obje sorte.
Iako bi udaljenost glavnog tipa oprašivača trebalo da bude 60 m,ako se udaljenost smanjeni na 20 m oprašivanje će biti maksimalno povećano.Iz tog razloga,najbolje je treće stablo izabrati kao oprašivača u pravilno planiranim vrtovima.
U slučaju nejednako zasađenih stabala oprašivač treba postaviti na sredinu.

x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU