Koristi Oraha

Poznato je da se listovi oraha, voće i drvo koriste u različitim oblastima industrije. Prije nego orah sazri koristi se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Listovi,kora i koreni se u koriste u industriji tanina i boje,dok je ulje oraha dragoceno i koristi se za tehnologiju i slikanje.Također,orah je važan izvor sirovina u namještaju. Međutim, glavni razlog za uzgoj orah u svijetu je nutritivni sadržaj njegovog voća. Orah ima važnu ulogu u ljudskoj ishrani jer sadrži vrijedne hranljive sastojke sa pozitivnim efektima koji utiču na zdravlje ljudi. Zbog toga je u inostranstvu puno studija o određivanju kompozicije oraha na makro i mikro nivou. Iako sadrže veoma različite hranljive materije, najvažniji hranljivi sastojci oraha su masti.

YouTube video

 

Orasi sadrže približno 52-70% masti. Orah je vrijedan pažnje zbog visokog sadržaja masti i distribucije masnih kiselina. Ulje od oraha je bogato esencijalnim masnim kiselinama, a sastav masnih kiselina uglavnom se sastoji od oleinskih, linolnih i linolenskih kiselina. Poznato je da se oko 50-70% orahovog ulja sastoji od polinezasićenih masnih kiselina i ima najviši nivo linolne kiseline (~ 60% linolna kiselina, ~ 11% linolenske kiseline). Zbog visokog sadržaja polinezasićenih masnih kiselina poznato je da konzumiranje oraha smanjuje ukupni plazemski LDL holesterol i spriječava kardiovaskularne bolesti. Također je bogata vitaminima, proteinima, gvožđem, cinkom, fosfatom, magnezijumom, vitaminom E, vitaminima B i pulpom koja treba uključiti u našu svakodnevnu ishranu.Daje pozitivan efekat na zdravlje digestivnog sistema u smislu pulpe, regulisanje šećera u krvi i smanjenje nivo holesterola.

Jedina vrsta voća koja sadrži srebro je orah. Jedini organ kojem su potrebne srebrene jone je mozak. Srebro je efikasno u zaštiti zdravlja ljudskog mozga i učenja. Zbog toga što srebrni jon ima antibakterijska svojstva. Orasi su među rijetkim hranama koja sadrže selen. Selen se vezuje za proteine kako bi napravili važne antioksidativne enzime, selenoproteine.

Orah je također vrsta plodova koji ima visok izvor energije. 100 gr izvora energije oraha je oko 700 kalorija. Također sadrži arginin, vlakna, tanine i polifenole u visokim količinama sa niskim odnosom lizin arginina. Naučno istraživanje je pokazalo da postoji značajan odnos između ishrane biljaka i niskog rizika od srčanog udara i raka.
Orah spriječava zgrušavanje krvi, smanjuje rizik od koronarnih bolesti srca, smanjuje nivo triglicerida i holesterola, deluje pozitivno na nervni sistem daje visoku energiju, dobar je izvor proteina i igra važnu ulogu u metabolizmu zbog vitamina, minerala i elemenata koje posjeduje.Proizvodi dobijeni od orahovog zelenog ljuska koriste se za čišćenje kolona, uklanjanje crijeva i redovno funkcionisanje bubrega. Sadržaj tanina u nezrelim orahasima je veoma visok. Kada se pojedu nezreli orasi (naravno ne previše), koreijni dlaka se dobro napajaju i formira se jaka kosa.

Korištenje Orah Ploda u Iondustrijskoj Zoni

Vrijednost drveta oraha je zbog nepravilne višestruke i vrlo mješovite boje. Orah ima anatomsko, fizičko, mehaničko i dekorativno svojstvo s dobrim sposobnostima poliranja. Zbog toga se uglavnom koristi u proizvodnji masivnog nameštaja i prevlaka i u industriji oružja, u proizvodnji parketa, u proizvodnji sportske opreme, u izradi muzičkih instrumenata, u rezbarenju i u mnogim drugim mjestima.

Osim sto se koristi kao izvor ishrane, orah se također koristi u industriji boje i tanina i prije endokarbijalnog očvrsavanja koristi se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Voćni endokarbi se koriste kao mješavina zapaljivog materijala, plastične podloge, baterijske kutije i industrijskog materijala za pokrivanje. Koristi se i kao prirodni repelent za insekte, za čišćenje krzna i za proizvodnju radio zvučnika ,industriju gume i sirćeta.

Korištenje Orahove Kore

U SAD-u, ekstrakti zelenih kora se prodaju kao gotovi materijali za boje u malim paketima. Osim toga, nezrela oljupina se osušena i mljevena koristi za čišćenje crijevnih crva u crevima.

Korištenje Orahovih Listova

Svježi listovi su oštri i gorki. Juglon dobijen iz lišća može se koristiti kao pročistač krvi,u narodnoj medicini pomaže kod konstipcije,smanjuje šećer u krvi i antiseptik je u liječenju kožnih bolesti.Koristi se kao prirodni bojač vune,pamuka i svilenih prediva. Ekstrakt je sadržan u šamponima koji sprečavaju gubitak kose.

Korištenje Oraha u Kuhinji

Korištenjem oraha u našoj kuhinji stvorili su se razni okusi. Pestiljl, hljeb s orasima, kolači i posebno turska Baklava koja je upoznala trusku kuhinju sa svetom . Orah se obrađuje i sa dudom kako bi se napravila poslastica poznata kao ‘lök’.

x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU