Ekološki Zahtevi Badema

Ekološki Zahtevi Badema

Rastu na planinama Taurus.Uspeva bez oštećenja na nadmorskoj visini od 1050 m. Međutim, najvažniji faktor koji ograničava gajenje badema su kasni mrazevi u proleće. Bademi cvetaju mnogo pre drugih voćnih vrsta, zbog toga, gde neprekidno postoje kasni prolećni mrazevi nije moguće dobiti stabilan prinos.
Cvetni pupoljci pre otvaranja su kratko otporni na – 4.4 ° C.U fazi kada latice počinju opadati biljka podnosi – 2,2 ° C, dok mladi plodovi bivaju oštećeni na -1 – 0,6 ° C.

Pri podizanju zasada badema u predelima gde se javljaju kasni prolećni mrazevi potrebno je voditi računa o sledećem:

a)Odabir pravca koji će obezbediti kasno buđenje biljke

b)Uspostavljanje zasada na padinama, vodeći računa o pravcu duvanja hladnih vetrova.

c)Selekcija kasno cvetajućih sorti.

d)Preduzimanje neophodnih agrotehničkih i svih drugih mera protiv mraza.

Zreli plod badema se javlja za 6- 8 meseci od cvjetanja. Ovaj dugi period takođe zahteva visoku BDST (Ukupni Rast Stepeni i Sati). Na mestima gde temperatura nije dovoljno visoka u letnjim mesecima, ne može se govoriti o ekonomskoj isplativosti gajenja badema.

Zemljište

Drvo badema može da raste na sušnim,kamenitim i šljunkovitim podlogama, gde druge voćne vrste ne mogu opstati. Međutim, zahteva da zemljište bude rastresito. Na takvim mestima koren može ići dublje od četiri metra. Najbolje rezultate daje na peskovitim podlogama. Badem ne voli prekomernu vlagu u tlu i visok nivo podzemnih voda. Peskovita, šljunkovita i suva zemljišta treba obogatiti organskim materijama.Kao i breskva, badem zahteva azot. U zemljištu gde nedostaju nutritijenti, drveće se ne može dobro razviti, prinos je nizak, a plod se ne može dobro formirati, tako da ne ispunjava svoju koru i ona postaje naborana.

x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU