Da li Je Uzgoj Oraha Profitibilan?

Da li Je Uzgoj Oraha Profitibilan?

Pre nego što počnemo s uzgojem voća da bismo mogli govoriti o dobiti prvo moramo razmotriti njen ekonomski život. Na primer stubasta jabuka je kratkoročno vrlo profitabilan uzgoj ako su uslovi tržišta odgovarajući. U drugoj godini počinje da pokriva značajan deo troškova; treće i četvrte godine prolazi plantažno zemljište. U narednih 10-12 godina daje puno roda (6-10 tona ) i obradživač počinje da zarađuje.

U narednim godinama potrebno je obnoviti voćnjak sa drugim vrstama voća; jer je ekonomski život stubaste jabuke završen.Iako zamenite s nekim drugim voćem neće biti velikog uticaja jer je prosječni život stubastog voća od 25-30 godina.Ako je plantaža postavljena sa klasičnim podlogama, životni vek se može malo produžiti,ali očekivani profit se smanjuje.Tačnije,voćnjak postavljen s klasičnim podlogama ne razlikuje se od voćnjaka orah sadnica u pogledu profita. Iako u svim voćnjacima zasnovanim na klasičnim podlogama, ekonomski život traje od 40-45 godina (čak i ako su dobro postavljeni, kod pistacija i maslina ekonomski život može biti do 100 godina ili više).A kod dobro postavljenih orah sadnica možemo slobodno očekivati od 100 do 150 godina ekonomskog života.Na našim putovanjima u različitim regionima naše zemlje možemo da vidimo da stabla oraha od 100 do 150 godina i dalje proizvode plodove.

Zapravo, s novom vrstom kalemljenih orah sadnica u toku od 3 do 5 godina moze se doći do prihoda koji može pokriti nastale troškove. S obzirom da se u našoj zemlji proizvodi dovoljno kalemljenih orah sadnica, moguće je pronaći željene vrste sadnice oraha po razumnoj ceni. Sadnice oraha imaju jake korene sisteme, tako da se mogu razvijati samostalno bez potrebe za žičanim sistemom. Ovo je faktor koji olakšava sađenje vrta oraha i smanjuje troškove. Kao što se da vidjeti, sađenje plantaže oraha postala je jednostavna kao i sađenje voćnjaka sa drugim vrstama voća a troškovi su znatno smanjeni.

x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU