Crveni Orah

Uzgoj Crvenog Oraha

Pitanje crvenog oraha, koje je odavno poznato onima koji se profesionalno zanimaju za orahe, ali s kojim se većina ljubitelja oraha susrela nakon  vijest u medijama “Turski je znanstvenik razvio crveni orah prirodnim sredstvima” .

Šta je to Crveni Orah?

 

Oni koji prvi put vide crveni orah mogu pomisliti da je to ili normalni obojeni orah ili neprirodan proizvod. Crveni orah je potpuno prirodan. Jedina razlika od normalnog oraha je ta što mu je unutarnja opna crvena. Njegova domovina je prepoznata kao zemlja u dolini reke Dunav.

Vrste Crvenog Oraha

Iako crveni orah nije vrlo čest, pojavio se u mnogim zemljama u kojima se uzgaja orah. Prvu sortu crvenog oraha registrovao je Knoop u Holandiji 1793. godine, a zatim je postao široko rasprostranjen u regijama koje govore njemački kao Rote Donaunuss (Crveni Dunav – crveni dunavski orah). Tridesetih godina prošlog stoljeća na Institutu Geisenheim u Njemačkoj provedene su ozbiljne selekcijske studije i uspostavljena je banka gena. Ovdje odabrane sorte izvor su mnogih novih sorti.

 

U Francuskoj postoje vrste uvezene iz Njemačke, a u SAD-u je vrsta Robert Livermore razvijena ukrštanjem vrste Howard i crvenog oraha koja je donešena iz Francuske. Istraživački institut Nikita na Krimu razvio je sortu Purpurovy.

Neke od sorti i zemalja crvenog oraha mogu se navesti na sljedeći način:

Rote Donaunuss (Austrija), R. Poysdorf (Austrija), Aufhauser Baden (Njemačka), Red Rief (Njemačka), Wisnicz Czerwony (Poljska), Noix Rouge (Francuska), Rubis (Francuska), Gubler I, II, III, IV (Švicarska), Sychrov (Češka), Hospozin (Češka), Kirschnuss (Češka), Cardinal (Češka), R. Livermore (SAD), Yolo Red (SAD), Buzsaki Pirosbelu (Mađarska) i Purpurovy (Ukrajina -Rusija).

Crveni Orah u Turskoj

Kao što se može vidjeti gore, istorija crvenog oraha u svijetu ima istoriju koja seže stoljećima unazad. Jedina preostala opcija da se po prvi put pojavio u Turskoj. Ako se objave detalji razvoja ove sorte, za koju se tvrdi da je razvijena sa 16 godina rada, možemo detaljnije procijeniti ovo pitanje.Važne informacije kao s kojim se stranim i domacim vrsta ukrštava, vrijeme listanja, potreba oprašivača i prinos. S obzirom da se ovdje spominje 16 godina rada pretpostavljamo da je  ovdje riječ o ukrštavanju .

KSÜ Član akademskog osoblja Poljoprivrednog fakulteta vanr. Dr. Mehmet Sütyemez, rekao je da su ponosni što su imali tu  čast da Turskoj steknu orah u boji.

Sütyemez je izjavio da je Kahramanmaras je grad oraha u Turskoj,i da su i ranije vršili poboljšanje i registraciju 4 vrste oraha i  da su uvedene vrste  u turskoj  poljoprivredi među vrstama koje se traže u zemlji.

Naglašavajući da je orah, koji je nazvao “Maraş 18”, vrsta izuzetno otporna na unutrašnje crve, Sütyemez je rekao:

“Sorta nazvana Sütyemez 1”, koju smo razvili prije nekog vremena, sada je najkrupniji orah na svijetu među standardnim vrstama. Pored toga, kao univerzitet, svijetu uzgoja oraha pružili smo pojam “grozdasti orah”. U jednoj grupi naših oraha, koju nazivamo “Maraš 12″, ima oko 25 oraha. ”

Sütyemez je izjavio da nisu zadovoljni studijama poboljšanja i odlučni su da donesu nešto u zemlju, te je izjavio da je crvena boja koja će privući pažnju potrošača završena na kraju šesnaestogodišnje studije.

Naglašavajući da su počeli dobivati rezultate studije crvenog oraha, Sütyemez je rekao: „Sada možemo jasno reći da smo svoj uzgoj oraha zaključili s njegovom crvenom unutrašnjom bojom. “Razvili smo genotip oraha s crvenom unutrašnjom bojom u poređenju sa standardnim sortama oraha.”

Sütyemez je izjavio da se sorta crvenog oraha po svom ukusu i ukusu ne razlikuje od ostalih.Ističući da vjeruje da će orasi s crvenom bojom, za koje misli da će vizualno privući pažnju potrošača, pronaći važno mjesto na tržištu.„Nadam se da će to biti korisno za uzgoj oraha u našoj zemlji i svijetu. Započećemo studije proizvodnje ove nove sorte, a vrtovi će biti uspostavljeni od sljedeće godine. Potrošačima će biti dostupan u najkraćem mogućem roku’’ je još jedna od njegovih izjava.

Sütyemez je dodao da je sorta crvenog oraha koju nazivaju “KSÜ” prva u Turskoj a druga u svijetu.

Uzgoj Crvenog Oraha

Prije svega, istaknimo da je jedina razlika crvenog oraha, koji ima isto drvo, plod i okus kao i orah, privlačnost njegove svijetlocrvene unutarnje membrane. S obzirom na to da će ovo donijeti razliku na  tržištu  grickalica,peciva i sektora koji zahtijevaju neobične  proizvode,uzimajući ovo u obzir  razgovarajmo o pitanjima na koja treba obratiti pažnju prilikom uzgoja oraha.

Najvažnije pitanje koje treba razmotriti u pojedinačnom uzgoju je klima regije u kojoj će se uzgajati. Sadnja sorte koja rano cvjeta u područjima s rizikom od proljetnih kasnih mrazeva rezultirat će neuspjehom u dobivanju proizvoda. Drugo je pitanje da ako nije samooplodna sorta, potrebnu sortu oprašivača treba posaditi ili staviti na raspolaganje u blizini crvenog oraha.

Pitanja koja treba razmotriti u komercijalnom uzgoju mogu se sažeti na sljedeći način, pored problema klime i sorti oprašivača koje smo spomenuli u pojedinačnom uzgoju:

Prvo, treba obaviti istraživanje tržišta. Crveni orah sigurno će imati tržište, ali njegova cijena bit će viša od normalnog oraha. Prvi razlog tome je što je prinos svih gore spomenutih sorti niži od sorti Chandler i Fernor koje se trenutno intenzivno sade. Potreba za pažljivijom berbom i uklanjanjem ploda iz membrane kako se kvalitet proizvoda ne bi smanjio, troškovi će se povećati. Prilikom postavljanja zatvorenog vrta  crvenog oraha, ne smije se saditi pomiješan sa ostalim normalnim orasima. Miješanje crvenih i bijelih oraha tijekom berbe stvorit će probleme s prodajom. Stoga je nakon određivanja glavne sorte, ako je potrebna sorta oprašivač, važno odrediti je od sorti crvenog oraha.

Rezultat

Turska je jedna od najvećih svjetskih zemalja proizvođača oraha, također je jedna od najvećih zemalja potrošača i uvoznika.

Na tako velikom tržištu crveni orah će sigurno naći svoje mjesto. Naši univerziteti imaju ozbiljnu obavezu prema crvenom orahu, što otvara novo polje za uzgajivače. Naša zemlja i naši univerziteti, koji zaostaju 50 godina za svijetom u razvoju klasičnih sorti oraha, mogu ovu razliku ukloniti razvijanjem najmanje dvije osnovne sorte (za naše umjerene i hladne regije) radeći klasične studije oraha i crvenog oraha u skladu s uvjetima u zemlji.

x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU