Crni Orah

Uzgoj

Voli vlažna, organski bogata, sunčana zemljišta. Osjetljiva je na sjenu. Zbog dubokih korijena teško je presađivati na drugo mijesto. Mogu se uzgajati za prehranu.

Iako ponekad mlado drveće počne davati plod u uzrastu od samo 4-6 godina, potrebno je 20 godina da drvo bude u potpunosti produktivno.

Crni orah (Juglans nigra) je šumsko stablo sa rastućim granama dužine do 100 stopa (30 m). Nalazi se u istočnoj Sjevernoj Americi, sa juga New Brunswick-a do Gruzije i zapada u Kanzas i Minesotu.

Iako se koriste za dekorativ , kora, korijen, lišće i orašasti plodovi drveća imaju ljekovita svojstva.Ove su osobine slične Juglans regia (poznatom i kao engleski orah), drvetu koje najčešće koriste komercijalni uzgajivači oraha.

 

Značajne Karakteristike

Juglans nigra, obično nazvan crni orah, je veliko, lisnato drvo. Obično je 75-100 ‘(manje 125’) dugo i ima ovalnu zaokruženu krunu. Za zrela drveća karakteristično je da nema niske grane a stablo je dugo.

Na njemu se nalaze napuknute, oštro viseće, tamno sivo-crne ljuske, dijamantski dezeni. Crni orah je porijeklom iz Masačusetsa do Južnog Ontarija u Južnu Dakotu, iz Floride do Teksas.

Nalazi se u Misuriju,obično u bogatim šumama, dolinama Akarsui, i u otvorenim šumama širom Austrije.

Sastoji se od pojedinačnih ili složenih listova dužine 24 ”a svaki od njih je dužine od 13-23 cm. Iako lišće počinje izlaziti kasno u proljeće, počinje opadati rano u jesen. Listovi su veoma lijepi i aromatičnog su mirisa,a u jesen  su žute boje.

Žuto zeleno pozadinsko cvijeće kasno cvijeta. (Maj-juni),muški cvjetovi su dlakavi, a žensko cvijeće je kratko i oštro.

Žensko cvijeće pretvara u jestive orahe, od kojih je svaki pokriven žuto-zelenom korom.

U jesen orasi padaju na zemlju i kora počinje da tamni i da se raspadaj tamo gde padanu. Jezgro oraha se može jesti ali ih je teko oljuštiti. Crni orasi se sakupljaju tokom ovog perioda za komercijalnu prodaju.

Drvo dobiveno od ovog stabla  izuzetno je vrijedno za brojne komercijalne svrhe kao što su ormari, namještaj, oružje i tanki furniri. Možda je  najbolje drvo za namještaj od bilo kojeg američkog drveta.

Prekomjerna berba stabala značajno je smanjila populaciju u divljini.

Američki Indijanci su koristili orahe za hranu i kuhani ekstrakt drveća za sirup.

Problemi

Nema ozbiljnog problema sa insektima ili oboljenjima. Potencijalne bolesti obuhvataju antracnozu, bakterijska oboljenja, zagnojeni korijen,fleke na listovima i sušenje. Mora da se vodi računa o ušima,crvima i različitim gusjenicama koje mogu da napadnu stablo i plod oraha.

Korijeni crnog oraha proizvode hemikalije zvane jugloni, koje su veoma otrovne za neke druge biljke, kao što su azaleja, rododendron, borovnica, peonije i soja (paradajz, paprika, krompir).

Toksični efekat je ograničen projekcijom krune stabla. Međutim, oblast toksičnosti se obično povećava napolju dok drvo sazreva. Oštro drvo može biti prilično neuredno na jesen.Kora ploda školjke i lišće mogu da uprljaju odjeću i okolinu drveta.

Opšta Upotreba

Glavni aktivni sastojci crnog oraha, su tanini glukoze i ellagitann galloy citokina i juglone (5-hidroksi-alfanapthaquino a). Orah školjke su bogate vitaminom C i betakarotenom, B1, B2 i B6 se nalazi u lišću.

Biljni stručnjaci ih koriste kod lišajeva, svraba, atletsko stopalo, psorijaze, plikova, ekzeme, svraba, čireva, pa čak ga koristiti za razne pritužbe na koži, kao što su sifilis rane. Ulje je tradicionalni tonik za kosu. Preparati crnog oraha također se koriste za infekcije očiju i iritacije kapaka.

Interno, ekstrakta crnog oraha se koristi za giht, artritis, poremećaji epitela te kod crva i parazita. Koristi sei za otvaranje apetita i laksativ. Neki autori smatraju da je to pročišćivač krvi. Postoje dokazi iz 1960-ih da hemijske komponente u orahu mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

YouTube video
x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU