Berba i Skladištenje Kestena

 Berba i Skladištenje Kestena

Berba

Berba kestena se u našoj zemlji generalno odvija u toku dva mjeseca,između sredine septembra i sredine novembra. Vrijeme berbe zavisi od vrste i regiona.Vrijeme berbe je kad se pupoljci neznatno otvore i tada se počnu pojavljivati plodovi prirodne boje.Međutim, nisu svi plodovi istovremeno zreli i sazrevaju polako tokom određenog vremenskog perioda,tako da period berbe traje dugo.Berba kestena obavlja se ručno ili mašinski.U našoj zemlji se široko primjenjuje ručna berba .U ovom slučaju, grane kestena se udaraju palicom tako da plod padne na zemlju. Međutim, pri ovoj metodi, treba paziti da se grane ne slome prilikom udara .Još jedan ograničeni aspekt ove metode je opadanje nezrelih plodova tokom udara.Na zemljištima na kojim je struktura tla pogodna može se koristi mašina.Berba kestena je skup i težak zadatak. Iz tog razloga, bilo bi prikladnije odabrati tipove koji se lako beru.

U vrijeme berba, bodljikavi plod počinje da žuti i pada sa drveta na zemlju. Tokom jeseni, plodovi kestena su odvojeni od svojih školjki. Ako ne pada prirodno, kesteni se obaraju na zemlju različitim metodama.

 

Nezreo Kesten

Kesten u ljusci spreman za berbu

Sazreo Kesten
Novo ubrani kesteni

Klasifikacija

Sakupljeni kesteni su klasificirani prema veličini i sorti.Tokom procesa klasifikacije crvi se takođe trebaju uništiti.

Pakiranje

Pune se pletene torbe ili vreće.Također se može puniti u najlonske kese sa rupama na sebi.

Čuvanje

Kesten sadrži veliku količinu vode.Tokom spremanja ta voda se treba sačuvati . Ako dođe do gubitka vode kesten može da se stvrdne.

Kesten se skladišti u perforiranim pakiranjima na niskim temperaturama (0 ° C) pri 70-75% vlažnosti.
U Egejskom regionu, kesteni koji padaju na zemlju sa bodljikavim ljuskama skupljaju se pod drvećem na gomilama i prekrivaju se biljakama.Ovaj proces je nazvan pokop i može zadržati plodove do sredine zime. U Crnomorskom regionu, kesteni se skladište u vrećama i zakopavaju u iskopanom tlu.

x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU