Berba (Sakupljanje Ploda)

Kod badema, kao i kod oraha, korisno je navodnjavati 15 dana pre berbe.Dobra osobina im je da se zreli plodovi normalnim potresanjem mogu oboriti na zemlju, a loša je da i najmanji vetar može da ih obori. Zbog toga,lako opadanje je jedno od najboljih svojstava badema. Međutim,korišćenje ručnog tresača je štetno za grane jer može doći do rana na njima, a to otvara put bolestima. Međutim kod plodova koji sami ne opadnu može se koristiti ručni tresač. Jedna od ovih mašina sa baterijskim napajanjem ima češalj od ugljeničnim vlaknima na njegovom kraju, koji se rotira oko pupoljka i obara plodove sa drveta bez oštećenja. Drugi je; Produžni štap na čijem se kraju nalaze produžne šipke s gumenom hvataljkom, zahvaljujući motoru na poleđini lako mogu spustiti plodove sa stabla mehaničkim potresanjem produžne šipke. Naravno,pre potresanja drveća ispod njega se raširi najlon. Da bi se sprečilo podizanje na krajeve se može staviti kamenje. Berba bi se trebala obavljati ujutro i predveče. Na velikim vrućinama ne bi trebala da se obavlja berba.

Vreme Berbe

Vreme berbe varira u zavisnosti od klime i vrste. Berba obično počinje u julu i završava se u septembru. U plodovima koji sazrevaju na drvetu, zelena kora puca i delimično se suši i menja boju. U ovom slučaju, zelena ljuska se lako uklanja sa ploda (kavitacija). Tada je plod spreman za berbu. Rano ili kasno obavljanje žetve može smanjiti kvalitet ploda.

Ljuštenje

Po završetku skupljanja, bademi se prenose na mesto gdje će se ljuštiti. Ako se ljuska ne može odmah oljuštiti, ne treba ih držati na podu ili u vrećama. U suprotnom,može doći do propadanja voća i ucrvljavanja. Kako je ručno ljuštenje skupo, mogu se prilagoditi mašine za ljuštenje lešnika.

Sušenje

Oljušteni bademi se polažu na debljini 3-5 cm i miješaju nekoliko puta dnevno. Pri visokim temperaturama bademi će se osušiti i skladištiti u toku jedne nedelje. Nije preporučljivo sušiti bademe direktno pod sunčevom svjetlošću. Najveći nedostatak je da ulje u njemu počinje da se kvari što uzrokuje da bademi postanu gorki. Bademi koji nisu ubrani na vrijeme i nisu uklonjeni iz njihove zelene ljuske se odmah moraju staviti na prozračna i senovita mesta inače će doći do buđanja. Pri sušenju badem se stavlja na žičanu mrežu debljine 3- 5 cm.Meša se nekoliko puta dnevno. Za brže i zdravije sušenje badema koristi se aspirator koji je 20-30 m / min. Jedan od aspiratora uvlači vazduh prema unutra, dok drugi izbacuje unutrašnji vazduh. Međutim, treba imati na umu da prirodni vazduh koji se dovodi do njega treba da bude topao. Ako tokom procesa sušenja nema vrelog vazduha, koriste se cevi za topli vazduh koje su instalirane ispod. Ako se ovaj sistem ne može instalirati, peć na ugalj se može staviti unutra. U oba slučaja, unutrašnja temperatura ne bi trebalo da pređe 38 stepeni. Ovi procesi se nastavljaju dok se vlažnost u bademu ne smanji na 8%.

Vađenje Ploda

Između osušenih badema važno je izvaditi plod iz onih sa tankom ljuskom i onih koji su lako lomljivi zubima. Ovi bademi se ne mogu dugo čuvati kao bademi sa tvrdom ljuskom.

Skladištenje

Oljušteni i osušeni bademi se mogu dugo čuvati u skladištu. Kada su marketinške mogućnosti dostupne, one se vade i plasiraju na tržište. U suprotnom, potrebni su skuplji uslovi za skladištenje jezgra u skladištu. Jezgra će se bez obzira na sve mere verovatno pokvariti i ubuđati.

Marketing

Jezgro badema je isplativije za plasiranje na tržište. S toga je pravi način za proizvođače da sami odvoje ljusku od jezgra. Budući da je jezgro teško i skupo za skladištenje, ekonomičnije je čuvati badem u ljusci i ukloniti je kada se nađe kupac .
Nakon odvajanja jezgra od ljuske sledi prosejavanje i klasifikovanje.
Fizički pregled rukama i očima
Cena se povećava čak i ako je klasifikovan pomoću mirisa i ukusa.
Potražnja u svetu za bademima raste iz dana u dan. Čak i na Bliskom i Dalekom istoku, potražnja za bademima se povećava.
Potražnja za bademima na domaćem tržištu je prilično visoka. Zbog ne dovoljne domaće proizvodnje naša zemlja je prinudjena na uvoz .Postoji velika potražnja za bademima iz naše zemlje na stranom tržištu, nažalost naš proizvođač ne može odgovoriti ni na domaće tržište. Kao rezultat toga, nema problema u marketingu badema.

x

OBRAZAC ZA BRZU PODRŠKU